top of page

Biologisch adviesbureau Timeli gelooft in de veranderkracht van de bio beweging. Als bruggenbouwer draagt het bureau bij aan verbinding tussen de biologische sociale beweging, de biologische markt en de samenleving. Timeli ziet een transitie naar een nieuw (voedsel)systeem als absoluut noodzakelijk.

Oprichter van Timeli is Ronald van Marlen (1965). Ronald geeft op geheel eigen wijze invulling aan Timeli en stelt zich al naar gelang de situatie op als adviseur, trainer, docent of activist. Altijd met passie, vuur, kennis van zaken, analyserend, prikkelend, vragen stellend, wakker schuddend, energiek, eerlijk en oprecht. Zijn specialiteit is het plaatsen van de biologische markt en beweging in een historisch-sociologische context. Vanuit dit perspectief analyseert hij de actualiteit. Zijn favoriete onderwerp is de consolidatie van bio pioniers door grote food-multinationals.

1 Boer roze emmer_edited.jpg
3 Spreker_edited.jpg
5 Appels_edited.jpg

Ronald is al dertig jaar werkzaam in de biologische sector en betrokken bij de biologische beweging. Hij was werkzaam in marketing bij Natudis, directeur bij biologische fruitverwerker Ariza B.V. en het Servische Toppas Organic Production en is oprichter en mede-eigenaar van NaNa Bio. Hij kan putten uit ruime, wereldwijde ervaring in teelt, verwerking en verkoop, met als specialiteit small-holder farming systems.

Daarnaast was hij directeur en bestuurslid bij Stichting EKO. Momenteel is hij EKO Ombudsman en bestuurslid bij Stichting Demeter en BioNederland. In internationaal verband was Ronald een van de medeoprichters van de Organic Processing and Trade Association (OPTA). Ook is hij geaccrediteerd voor het geven van de Organic Leadership Course (OLC) van IFOAM - Organics International en heeft hij samen met Starfish Organic de OBLA opgericht.

2 Met Lars Prozac en Purpose_edited.jpg
6 Deal_edited.jpg
4 Kabinet Rutte_edited.jpg

Twee keer per jaar verzorgt hij samen met de ImpactAcademy het Theatercollege 'People, Planet, Prozac'.


Ronald spreekt regelmatig op internationale podia over de biologische sector, zoals bij de BBC Worldservice, de AIJN World Juice Summit, de European Commission en jaarlijks op de Biofach.

bottom of page